Opettamisen ammattilaiset

Niina Kansikas

Moikka! Mä olen Niina. Kerron tässä sulle vähän itsestäni ja siitä, miksi teen tätä mitä teen.

Vuonna 2000 opiskelin Mikkelissä nuoriso-ohjaajaksi ja ajoin lapsesta asti haaveilemaani moottoripyöräkorttia. Ajaminen oli ihan kamalan vaikeaa! Kesäloma alkoi ja siirryin Kouvolaan YD-autokouluun suorittamaan A-kortin loppuun. Tai oikeammin aloittamaan autokoulun alusta. Ope ei oikeasti ollut osannut opettaa yhtään, heitti seksistisiä kommentteja, lähenteli ja oli muutenkin iljettävä. Koko moottoripyöräily pelotti niin paljon, että itketti.

 

Kouvolassa opettajanani oli Jaana Pajula-Ihaksi, jonka opettajaoppilaaksi pääsin itse myöhemmin. Jaanan ammattitaidosta syntyi unelmani tulla liikenneopettajaksi. Hän myös tuomitsi aiemmin saamani kohtelun ja vei asian eteenpäin.

 

Henkilöautokortin suoritin YD-autokoulussa Lappeenrannassa. Autoilu oli kivaa, mutta peruuttaminen muistutti ydinfysiikkaa. Muistan, miten istuin autossa katsomassa, kun koulun takapihalle tuli Terhi, liikenneopettajaksi naamioitunut haltiakummi. Terhi teki tyylikkään kulmaperuutuksen ja kipsutteli trendikkäässä ulsterissa ja korkkareissa sisälle.

 

Mä niin halusin liikenneopettajaksi! Halusin auttaa muita, joilla oli yhtä vaikeaa kuin mulla alussa.

 

Autokoulu-urani alkoi Turussa autokoulun toimistossa vuonna 2005. Pääsin HAMK:n opekorkeaan opiskelemaan liikenneopettajaksi ja valmistuttuani muutin takaisin Kaakkois-Suomeen. Jo koulussa halusin perehtyä alaan laajemmin, joten kävin tutustumassa noin kymmenessä autokoulussa ympäri Suomen. Tapasin paljon autokoulujen henkilökuntaa ja näin, kuinka he tekevät työtään.

 

Koulussa tuotin päättötyönäni valtakunnallisen Loista Liikenteessä -kampanjan, joka kosketti lähes 80 000 alakoululaista. Erikoistuin liikennekasvatukseen ja kuljettajien jatkokoulutukseen. Psykologian ja kasvatustieteen opintoja herkuttelen harrastuksenani ja toivon pääseväni niissä vielä pitkälle.

 

Olen jatkanut keikkahommia työn mielekkyyden, oman ammattitaitoni kehittämisen ja silkan elämänilon vuoksi. Siksi olen opettanut useissa autokouluissa yli kymmenellä paikkakunnalla. On ollut ilo saada tavata niin monia autokoululaisia, niin moninaisista lähtökohdista ja auttaa heitä kohti unelmiaan!

 

Kuljettajakoulutuksen ohella työskentelen kouluttajana Liikenneturvassa. Sivutoimisesti ja harrastuksena teen tapahtumatuottamista ja opetan tanssia. Moottoripyöräily on edelleen mulle sydämen asia.

 

Otan mielelläni vastaan liikenneopettajaharjoittelijoita, autan kollegoita ja opetuslupaopettajia, neuvon liikenneasioissa ja annan haastatteluja tai lausuntoja. Liikenneopettajien näyttötutkinnoissa voin ottaa vastaan opetusnäyttöjä työnantajan edustajana. Otathan siis rohkeasti yhteyttä, olipa kysymyksesi mikä vaan! 🙂

Näin asiakkaat, työkaverit ja yhteistyökumppanit ovat sanoneet:

  • Kissa, jolla on näkemystä, kokemusta ja oikeanlainen huumori.
  • Niina sanoo asiat suoraan! Just tommosta perseelle potkimista mä tarviin!
  • Pelkäsin ajamista aluksi tosi paljon. Niina kuunteli, kannusti ja neuvoi eikä ikinä pakottanut mua mihinkään mihin en ollut valmis. Ei voi kuin ihailla pitkää pinnaa! 😀
  • Niina on taitava, ymmärtäväinen, ammattilainen sydän mukana ja sopii juuri tuohon työhön. Ottaa kaikki asiakkaat omana yksilönä. Ei voi kyllin tarpeeksi kiittää. Sanattomaksi vetää. <3